• 3 maart 2023 • steunpunt voor mantelzorgers

Online talkshow 'Kun je dementie vooraf bij iemand voorspellen?'

Wat verklaart de enorme verschillen tussen mensen met alzheimer eiwitten in het brein? De één heeft deze eiwitten en zit als gevolg daarvan in een gevorderd stadium van dementie. Bij een ander zien we evenveel schade, maar diegene is hartstikke scherp van geest en staat midden in het leven.

Maar liefst één op de drie 70-plussers heeft schadelijke alzheimer eiwitten in het brein, zonder last te hebben van dementie. Hoe kan dit? Wat gebeurt er diep in het brein, dat verklaart waarom schijnbaar gelijke mensen toch totaal andere gevolgen ondervinden van alzheimer eiwitten? Het verschil zit in de weerbaarheid van mensen tegen deze schade. Dit verklaart waarom de één dementie krijgt door alzheimer eiwitten en de ander niet. Maar ook waarom de ziekte bij de één zo snel gaat en bij een ander veel langzamer.

Er zitten enorme verschillen tussen de gevolgen van alzheimer eiwitten. Waardoor dat komt is onduidelijk. Zit het in geslacht, bevolkingsgroep, genen, hart- en vaatziekten of misschien wel in de manier waarop je in het leven staat? Als we weten wat beschermt tegen dementie, dan kunnen we misschien een behandeling mogelijk maken, zodat dat iedereen kan profiteren van de resultaten van het onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+.

Tijdens deze talkshow komen ervaringsdeskundige Sonja Bouten, neuropsycholoog dr. Willemijn Jansen, onderzoeker prof. Pieter Jelle Visser en GGZ-psycholoog dr. Inez Ramakers en Dymphie in de Braek van Alzheimer Centrum Limburg aan het woord. Het webinar wordt gepresenteerd door Kirsten Paulus.

Wanneer: Dinsdag 14 maart 2023 om 19.30 uur.
Aanmelden? Stuur een mail naar: samenvooruitmetdementie@gmail.com

  • Vermeld in de mail s.v.p. je naam, adresgegevens en telefoonnummer. 
  • Telefonisch aanmelden kan via: 06 50739831.
  • Je krijgt na uw aanmelding een link en password toegestuurd, waarmee je veilig toegang krijgt tot de livestream.
  • Deelname is gratis.
  • Een vrije gift voor onderzoek en zorg voor mensen met dementie wordt zeer op prijs gesteld. Dit kan naar rekeningnummer: NL72INGB 0005073958, t.n.v. Alzheimer onderzoekfonds Limburg, o.v.v. Samen vooruit met dementie.