• 31 mei 2023 • steunpunt voor mantelzorgers

De Week van de Jonge Mantelzorger 2023!

Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd.

In deze week zorgen we voor meer aandacht, bewustwording en (h)erkenning voor Jonge Mantelzorgers! Want een kwart jongeren groeit op met zorgen. 

Ben jij een jonge mantelzorger of ken je een jonge mantelzorger? Weet dan dat het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad er voor jou is! Heb je vragen, heb je hulp nodig of wil je gewoon met iemand praten neem dan contact met ons op. Dit kan door een mailtje te sturen of even te bellen.

M: info@mantelzorgparkstad.nl
T: 045-2114000

#WeekvandeJongeMantelzorger #NietTeMissen #JMZ #JongeMantelzorgers #AlsHetKwartjeValt #DeelJeZorg #ZieJeMij #Mantelzorg